Bemutatkozás

Polgármesteri köszöntő
Rövidfilm Nyíracsádról

Hírek

Négyes ikerbirkák születtek a Saliga-tanyán

Január 18-án reggel négy bárányt ellett egy anyajuh Saliga János Balkányi részi tanyáján

Szakértő gazdák szerint is nagyon ritka, hogy a juhok négy bárányt hoznak a világra. Ezerből egyszer, vagy még ritkábban fordul elő. Az örökké mosolygó Saliga János hobbiból tartja a birkákat. Ikerellés már többször is volt a tízfős állományban, de négyes most fordult elő először.
Egy, kettő, három, négy
Felesége Marika, és fia János a teheneket akarták itatni, amikor észrevették az első bárányt. – Beszaladtam, csizmát húztam, mire visszajöttem, már két bárányt találtam az anya mellett. Töröltem őket, főleg a szájukat, közben kibújt a harmadik. Nem is számítottam többre, de ahogy körbenéztem, a lábamnál már ott volt a negyedik bárány – idézte az ellés pillanatait Marika, aki maga is nagyon meglepődött a különleges négyes ellésen. A gazda szerint három báránynál is, de négynél különösképpen figyelni kell a kicsik fejlődésére, meg arra, hogy lesz-e az anyának elég teje.
A fröccstejben van a vitamin
Azt is elmondta, hogy az anya első tejét, az úgynevezett fröccstejet a két kis jerke és a két kos már megkóstolta. Ez azért nagyon fontos, mert abban sok a vitamin. Az anyajuh tavaly már felnevelt három bárányt, Saligáék bíznak benne, hogy a néggyel is megbirkózik. Ha segítségre lesz szükség, akkor marad a cumis üveg. - A tavalyi három mind megmaradt, ezek még különlegesebbek, nem hiszem, hogy meg tudunk válni tőlük – summázta Saliga János, akinek az állatok ellátásában nagy segítséget jelent felesége Marika, és fia Jancsi is, aki szintén nagy állatbarát.
Jancsi nagy állatbarát
Portájukra nemcsak a birkák miatt érdemes kilátogatni, a kis tanya páva –és postagalambokat és egészen különleges, fácánhoz hasonló viador tyúkokat is rejt. Ezeket Jancsi tartja, szintén hobbiból. A galambokat repteti, a tyúkokat nevelgeti, a csirkéket kelteti. Neki nem a számítógép és az internet okoz függőséget, hanem a friss levegő és az állatok szeretete.
A jószágok, ha úgy tartja kedvük, szabadon barangolnak a tanya területén, a tavacskában néma kacsák úszkálnak, mit sem tudnak a körülöttük zajló eseményekről. Azt sem veszik észre, hogy a legnagyobb figyelmet valószínű a napokban a négyes ikerbárányok kapják majd. A faluban is hamar híre ment a különleges eseménynek, az ellés délutánján már látogatója is volt a „négyes ikreknek”.


KGYZE
 

<< vissza az előző oldalra

Képgaléria

Videótár

A videótár megtekintéséhez kattintson a részletekre!

részletek..

Oldalajánló

Facebook