Bemutatkozás

Polgármesteri köszöntő
Rövidfilm Nyíracsádról

Hírek

Akit megszólított a cifraszűr

Szeptember 18-án Népművészet nagykövetei címmel nyílt meg Andics Árpád Holló László-díjas fotóművész kiállítás a Malom Galériában. 

A hatvan fotóból álló tárlat témája a cifraszűr, mint népművészetünk emblematikus jelképpel bíró, jellegzetesen magyar viselete.
A megnyitó közönségét Sándor Edit művelődési ház igazgató köszöntötte, majd Erdélyi Márta két Sinka István verssel teremtett hangulatot a gulyások, juhászok ősi viseletét bemutató kiállításhoz. Ezt követően Andics Árpád beszélt képeiről. – A cifraszűrre varrt virágok lélekvirágok. Nincs szó elmondani, mi a szép rajtuk, minden darab önmagáért beszél. Nem élő, hanem éltető hagyomány ez, mert aki felveszi, életerőt kap. Mondják: a dal választja ki dalosát. Ez nemcsak az éneke, de minden motívumra vonatkozik, így a cifraszűrre is. Akit megszólít ez a viselet, az úgy érzi, tartozik valahova, mert a népművészet nem egyes embereket, hanem népet, nemzetet tart össze – fogalmazott Andics Árpád. A megnyitó közönségét a népdalkör témához illő dalai vittek még közelebb a művész képeihez.

A kiállítás szeptember 30-ig látható.ÍpY


<< vissza az előző oldalra

Képgaléria

Videótár

A videótár megtekintéséhez kattintson a részletekre!

részletek..

Oldalajánló

Facebook